fbpx
Wit Hart Icoon
Roze Hart Icoon

Waarom de overgang en pubers niet samen gaan

Tegenwoordig krijgen vrouwen op latere leeftijd kinderen. Waar je vroeger rond je 20ste aan kinderen begon te denken, werd het daarna rond je 30e. Want je had gestudeerd en dan wil je eerst nog werken uiteraard.

Maar nu willen vrouwen niet alleen nog werken maar het liefst ook nog carrière maken waardoor kinderen op een later plan komen te staan.

Dit geldt uiteraard niet voor iedereen. Sommige vrouwen komen gewoon niet de juiste man tegen en willen eerst nog lekker “leven” zonder de verantwoordelijkheid van kinderen. En weer anderen willen wel eerder kinderen, maar dat lukt niet meteen.

Hoe dan ook, het aantal vrouwen wat eind 30 is voordat ze kinderen krijgt neemt toe.

En uiteraard denk je dan niet aan puberende kinderen, want je bent voornamelijk bezig met het baby gebeuren en hoe leuk het zou zijn als het kindje er is. Wat je hem/haar allemaal wil leren, wat je vooral niet gaat doen omdat je ouders dat hebben gedaan en zo meer.

Een kleine berekening van leeftijden laat zien dat 38 + 16 = 54. En laat dat nou net de gemiddelde leeftijd zijn dat vrouwen midden in de overgang zitten.

En geloof mij, overgang en pubertijd is niet de beste combinatie die je kunt bedenken.

En waarom niet zou je dan denken?

Omdat deze 2 erg veel op elkaar lijken. Het klinkt bizar, ik weet het, maar het is echt zo.

Het is namelijk beide een hormoonkwestie. Waar puberkinderen gaan stinken en zweten, ga jij dat als vrouw in de overgang ook doen. En net als dat jij jouw kind af en toe achter het behang kan plakken omdat hij niet te genieten is, kunnen jouw kinderen en man dat ook bij jou. De stemmingswisselingen en de buien waar jezelf geen grip op hebt is iets wat pubers ook hebben.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over hoe egoïst je kind zich kan gedragen. Voel je hem al komen 😉
Ook dat is iets wat vrouwen in de overgang hebben. Hun zorghormoon neemt af en ze hebben echt behoefte aan meer tijd voor zichzelf.

En wat denk je van slapen, of eigenlijk niet slapen. Bij pubers is hun melatonine (inslaaphormoon) nog niet helemaal ontwikkelt waardoor ze moeilijk in slaap kunnen komen. Bij vrouwen heeft het te maken met vermindering van progesteron, waardoor je moeilijk slaapt.

Zo zie je maar, de overgang lijkt meer op de pubertijd dan je in eerste instantie zou denken.

Wellicht krijg je wat meer begrip van je puberkind als je uitlegt dat jij ook in een soort van pubertijd zit, alleen wat later. En dat ook jij daardoor wat anders kan reageren dan voorheen.

En wees lief voor jezelf!

Liefs, Laura

5 Gouden tips om de overgang goed door te komen - Schrijf je hier in!

Schrijf je in voor onze mailing en ontvang jouw gratis video!

Bedankt voor het aanvragen van jouw gratis video! - Check je email inbox of eventueel je spam folder.

Misschien ben je hier ook wel in geinteresseerd.

 

 

Schrijf je hier in voor het webinar "7 meest gemaakte fouten tijdens de overgang" op 2 februari van 19.30 uur tot 20.30 uur.

Jij bent erbij!